Terschelling
Terschelling is niet zomaar een eiland. Je moet er geweest zijn om er een gevoel bij te krijgen. De natuur neemt bezit van je. De combinatie van licht en lucht, van strand en zee, van zon en wolken geeft bijzonder intense indrukken. En die zijn iedere dag anders. In iedere tijd van het jaar kun je heerlijk op het eiland zijn, want ieder seizoen heeft zijn specifieke charme. Terschelling ligt zowel aan de Waddenzee als aan de Noordzee. De Waddenzee is per 2009 geplaatst op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Waddenzee is volkomen uniek in haar soort, twee keer per dag verandert het wad van gedaante. Bij laagwater vind je er kilometers uitgestrekte zandplaten, tweederde van het wad ligt dan droog. En bij hoogwater stroomt alles weer onder. Dit proces herhaalt zich tweemaal per etmaal. Iedereen die naar Terschelling gaat, komt trouwens over de Waddenzee, per boot. Dat is al een ervaring op zich. Evenals de aankomst in de levendige en gezellige haven van West-Terschelling.
Historie
De oudste vondsten van bewoners op Terschelling dateren ongeveer uit het jaar 850. In de loop der tijden hebben de eilanders het nodige moeten meemaken. Enkele zeer zware stormvloeden hebben het eiland geteisterd. De donkerste dag uit de historie was ongetwijfeld 20 augustus 1666, toen maar liefst 2000 mensen stierven als gevolg van de inval van de Engelsen tijdens de 2e oorlog tussen Engeland en Nederland. West-Terschelling werd daarbij bijna in z'n geheel platgebrand. In WO II (1940-1945) is Terschelling bezet geweest door Duitsland. Per 1942 viel Terschelling, net als Vlieland, onder de provincie Friesland, waar het daarvoor tot Noord-Holland behoorde. De bekende vuurtoren 'de Brandaris', karakteristiek voor het eiland, stamt in z'n huidige uitvoering uit 1594. Op Terschelling wonen tegenwoordig ongeveer 4700 mensen.
Natuur
De oppervlakte van Terschelling is 90 km2. De totale strandlengte is circa 30 km. De breedte van de stranden loopt op tot maar liefst ruim 500 meter. Het indrukwekkende Europees natuurreservaat de 'Boschplaat' ligt op het oostelijk deel van het eiland en is bijna 10 km lang. In totaal bestaat het eiland voor bijna 80% uit natuurlijk duinlandschap en kwelders (aangeslibd land). Er is bijna geen plek te vinden waarin zoveel afwisseling in natuur te vinden is als op Terschelling. Ongerepte duinen, stranden, heide, bossen en polders wisselen elkaar continu af. Een ideale omgeving om te wandelen en te fietsen. Het eiland heeft 250 km aan wandelpaden en onverharde wegen en ruim 80 km aan fietspaden. Terschelling heeft binnen Nederland de grootste verscheidenheid aan vogels en vlinders. In de omgeving van het eiland leven duizenden zeehonden, die samen het symbool van de Waddenzee vormen. Een ander absoluut hoogtepunt van Terschelling zijn de adembenemende zonsondergangen.
Economie
Visserij en landbouw zijn van oudsher de belangrijkste activiteiten geweest op Terschelling. De walvisvaart heeft een bloeiperiode gekend, vanuit Harlingen vertrokken veel grote expedities. Willem Barentsz (16e eeuw) was een bekende Terschellinger, die de kusten van Nova Zembla verkende en Bereneiland en Spitsbergen ontdekte. Tegenwoordig is het toerisme verreweg de belangrijkste bezigheid. Ongeveer 2/3e van de beroepsvolking is werkzaam binnen deze sector. Jaarlijks komen ruim 600.000 mensen naar Terschelling. Een recent onderzoek onder 12.000 respondenten wijst uit dat zij hun bezoek aan Terschelling waarderen met een 8,5 (op een schaal van 1-10).
Cultuur, sport en evenementen
Sinds 1981 is Terschelling jaarlijks in juni de locatie voor hetlegendarische Oerol Festival, dat 10 dagen duurt. Inmiddels is Oerol met zo'n 135.000 bezoekers uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. Begin september vindt jaarlijks gedurende 3 dagen het Rock andRoll festival plaats met veel podia, bands, dansruimten en oldtimers. Op sportief gebied zijn de wandeltocht de 'Fjoertoer' (april), de 'Trailrun' (oktober) en marathon de 'Berenloop' (november) erg populair. De bekendste inwoner van Terschelling is ongetwijfeld zanger/muzikant Hessel, die samen met zijn dochter Tess zeer regelmatig live optreedt in hun café-restaurant 'De Groene Weide' in Hoorn. Interessante musea zijn er zeker op Terschelling, zoals het 'Centrum voor Natuur en Landschap' en het cultuur-historisch museum 't Behouden Huys' op West-Terschelling. In Formerum bevindt zich het ludieke 'Wrakkenmuseum'.
Eten, drinken en logies
Op veel plaatsen op het eiland kun je kennismaken met de lokale specialiteiten: cranberry-gerechten, verse zeebaars, zeekraal, kokkels, oesters, schapenkaas, lamsvlees en honing. Er zijn enorm veel leuke restaurants met terrassen, eetcafé's en strandpaviljoens (bij elke strandovergang) op Terschelling. Het aanbod varieert van een dagmenu tot een uitgebreid diner. Ook gezellige café's zijn er genoeg, vooral op West-Terschelling en in Midsland. Het uitgaansleven eindigt doorgaans om 02.00 uur.Terschelling heeft een aantal uitstekende 4- en 3-sterren hotels, die alle comfort bieden. Daarnaast zijn er een aantal gezellige pensions en B en B's en vooral ook veel prachtige campings op de mooiste locaties.
Leuke activiteiten
Eén eiland, zoveel mogelijkheden. Op Terschelling kun je echt alles doen. Naast de activiteiten van MooiWeer (blokarten, kanoën, zeehondentochten, raften, paintball en nog veel meer) heeft ook het bedrijf Puur Terschelling een erg leuk aanbod voor toeristen, met name huifkartochten en paardrijden. Bij beide bedrijven kan online geboekt worden. Voor fitness- en ontspanningslessen is Ieders Plak een fijne locatie evenals voor wellness. Terschelling heeft een mooi binnenzwembad, de Dôbe, op West-Terschelling.